I Solisti del Vento
Producties
...

Een nieuw Requiem

W.A. Mozart / Christian Köhler / Jeroen Brouwers

Herneming

Josse De Pauw en I Solisti del Vento gaan in Een nieuw Requiem aan de slag met tekst van auteur Jeroen Brouwers, waarbij plastisch kunstenaar Roger Raveel tekeningen maakte. Alle betrokkenen laten zich inspireren door de geniale muziek van Mozarts Requiem. I Solisti del Vento brengt tijdens de voorstelling een unieke uitvoering van dat werk: Christian Köhler maakte een bewerking voor de populaire harmoniebezetting uit Mozarts tijd en voegde er nog twee extra hoorns, een contrabas en twee bassethoorns aan toe, precies de bezetting die Mozart in zijn Gran Partita voorschreef.

Maar Een nieuw Requiem wordt veel meer dan een uitvoering van Mozarts Requiem in een nieuwe bewerking. Dit is een hertaling van Mozarts meesterwerk, die niet de oorspronkelijke Latijnse gezangen, maar wel een tekst van Jeroen Brouwers gebruikt.

Een coproductie van I Solisti del Vento, Muziektheater Transparant en deSingel, i.s.m. uitgeverij Wever & Bergh, Klara en Knack.

Acteur Tom Jansen

zang Iris Luypaers (sopraan)

Regie Josse De Pauw

Tekst Jeroen Brouwers

Muziek W.A. Mozart (bewerking van Christian Köhler)

Beeld Roger Raveel

Decor Herman Sorgeloos

Muzikale uitvoering I solisti del Vento o.l.v. Francis Pollet

Een Nieuw Requiem video

 

De tekst van Jeroen Brouwers werd uitgegeven in boekvorm, inclusief CD met de muziekopname, en verscheen in oktober 2009 bij uitgeverij Wever&Bergh. Te koop tijdens de voorstellingen of te bestellen via info@isolistidelvento.be

Toelichting

Tekst: Tom Janssens

In Mozarts tijd was het bijzonder populair om grote of bekende werken (opera’s, oratoria, symfonieën en meer) te arrangeren voor blazersensemble, het zogenaamde Harmonie-ensemble. Vaak namen de hofhoboïsten deze taak op zich, zoals J. N. Wendt en J. Triebensee uit de hofkapel van Keizer Josef II. De meeste aristocratische of vorstelijke hoven hadden immers een dergelijke (oorspronkelijk negenkoppige) blazerformatie in dienst. De musici brachten allerlei muziek, van gebruiks- en tafelmuziek tot bewerkingen van de meest verheven kunstmuziek. Hun functie is te vergelijken met die van de huidige Cd-speler of IPod.

Helaas bestaat er van het Requiem van Mozart - in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn opera’s - geen achttiende-eeuws arrangement. Daarom werd bij Christian Köhler een kersverse bewerking besteld, die terecht de naam Een nieuw Requiem meekreeg. Het resultaat is meer dan een pure instrumentatie van Mozarts partituur, het is een hertaling, een eigen versie, waarbij origineel notenmateriaal verweven wordt met andermans thematiek en akkoordwendingen, uiteraard steeds met de grootste eerbied voor het oorspronkelijke meesterwerk. Qua bezetting werd geopteerd voor de uitzonderlijk grote Harmonieformatie uit Mozarts beroemde Serenade in B, KV 361, ‘Gran Partita’, waarbij de gebruikelijke bezetting van twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten, twee hoorns en contrabas, aangevuld werd met twee bassethoorns en een tweede hoornduo.I Solisti del Vento wilde dit hedendaags arrangement van Mozarts magistrale Requiem presenteren met een gepast literair antwoord en klopte daarvoor aan bij Jeroen Brouwers. Deze gerenommeerde auteur reflecteert in zijn omvangrijke oeuvre meermaals over de dood. Toch is volgens Brouwers het thema van de dood niet zo uitzonderlijk in zijn werk, omdat ‘de hele literatuur naar mijn gevoel over de dood gaat. Het is een doodgewoon thema in de literatuur. Als het niet rechtstreeks is, dan wel in overdrachtelijke zin. De dood van een relatie, het eind van een huwelijk. Overal rouw. De dood brengt nu eenmaal veel in beweging. Je kunt de dood natuurlijk voorstellen als een soldaat met bajonet, maar ik heb de dood altijd proberen te verbeelden als een mooi, maar vilein wijf, wreed en gemeen.’

Nadat de beeldend kunstenaar Roger Raveel, op initiatief van de uitgever, de tekst van Brouwers in zich had opgenomen, werd een spontane wisselwerking van ideeën tussen twee meesters geboren: Roger Raveel creëerde tien kunstwerken bij de tekst van Brouwers.
I Solisti del Vento koos tenslotte voor Muziektheater Transparant om samen met Josse De Pauw de muziek, de beelden en de tekst te verwerken tot een gelijknamige muziektheaterproductie.

 

Terug

...
...

coverbeeld Roger Raveel - ontwerp Rikkes Voss

download foto's audio en video Download
...

speellijst

juli 2011
datum uur locatie plaats info & tickets
28/07/2011 19h00 Theater Aan Zee Oostende 059 56 20 16
29/07/2011 15h00 Theater Aan Zee Oostende 059 56 20 16
29/07/2011 19h00 Theater Aan Zee Oostende 059 56 20 16
30/07/2011 15h00 Theater Aan Zee Oostende 059 56 20 16
30/07/2011 19h00 Theater Aan Zee Oostende 059 56 20 16

september 2011
datum uur locatie plaats info & tickets
10/09/2011 19h00 Bodø Noorwegen www.noso.no
13/09/2011 12h00 Bergen Noorwegen www.nyop.no
13/09/2011 19h00 Bergen Noorwegen www.nyop.no
14/09/2011 12h00 Bergen Noorwegen www.nyop.no
14/09/2011 19h00 Bergen Noorwegen www.nyop.no
15/09/2011 19h00 Sandnes Noorwegen
17/09/2011 16h00 Halden Noorwegen www.operasor.no