I Solisti del Vento
Producties
...

Een nieuw Requiem

Het boek, de cd, de voorstelling
W.A. Mozart / Christian Köhler / Jeroen Brouwers


Josse De Pauw en I Solisti del Vento gaan in Een nieuw Requiem aan de slag met tekst van auteur Jeroen Brouwers, waarbij plastisch kunstenaar Roger Raveel tekeningen maakte. Alle betrokkenen laten zich inspireren door de geniale muziek van Mozarts Requiem. I Solisti del Vento brengt tijdens de voorstelling een unieke uitvoering van dat werk: Christian Köhler maakte een bewerking voor de populaire harmoniebezetting uit Mozarts tijd en voegde er nog twee extra hoorns, een contrabas en twee bassethoorns aan toe, precies de bezetting die Mozart in zijn Gran Partita voorschreef. Maar Een nieuw Requiem wordt veel meer dan een uitvoering van Mozarts Requiem in een nieuwe bewerking. Dit is een hertaling van Mozarts meesterwerk, die niet de oorspronkelijke Latijnse gezangen, maar wel een tekst van Jeroen Brouwers gebruikt.

Een coproductie van I Solisti del Vento, Muziektheater Transparant en deSingel en in samenwerking met uitgeverij Wever & Bergh, Klara en Knack.

De tekst van Jeroen Brouwers wordt uitgegeven in boekvorm, inclusief CD met de muziekopname en verschijnt in oktober 2009 bij uitgeverij Wever&Bergh.


Cast

regie Josse De Pauw* / tekst Jeroen Brouwers / muziek requiem van W.A. Mozart, bewerking van Christian Köhler / beeld Roger Raveel / decor Herman Sorgeloos / Acteur Tom Jansen* / zang Iris Luypaers (sopraan) / muzikale uitvoering I solisti del Vento o.l.v. Francis Pollet

*Op 5, 12, 17, 24 en 31 maart en op 2 april 2010 zal niet Tom Jansen maar Josse De Pauw de hoofdrol voor zijn rekening nemen.


Toelichting

In Mozarts tijd was het bijzonder populair om grote of bekende werken (opera’s, oratoria, symfonieën en meer) te arrangeren voor blazersensemble, het zogenaamde Harmonie-ensemble. Vaak namen de hofhoboïsten deze taak op zich, zoals J. N. Wendt en J. Triebensee uit de hofkapel van Keizer Josef II. De meeste aristocratische of vorstelijke hoven hadden immers een dergelijke (oorspronkelijk negenkoppige) blazerformatie in dienst. De musici brachten allerlei muziek, van gebruiks- en tafelmuziek tot bewerkingen van de meest verheven kunstmuziek. Hun functie is te vergelijken met die van de huidige Cd-speler of IPod.

Helaas bestaat er van het Requiem van Mozart - in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn opera’s - geen achttiende-eeuws arrangement. Daarom werd bij Christian Köhler een kersverse bewerking besteld, die terecht de naam Een nieuw Requiem meekreeg. Het resultaat is meer dan een pure instrumentatie van Mozarts partituur, het is een hertaling, een eigen versie, waarbij origineel notenmateriaal verweven wordt met andermans thematiek en akkoordwendingen, uiteraard steeds met de grootste eerbied voor het oorspronkelijke meesterwerk. Qua bezetting werd geopteerd voor de uitzonderlijk grote Harmonieformatie uit Mozarts beroemde Serenade in B, KV 361, ‘Gran Partita’, waarbij de gebruikelijke bezetting van twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten, twee hoorns en contrabas, aangevuld werd met twee bassethoorns en een tweede hoornduo.I Solisti del Vento wilde dit hedendaags arrangement van Mozarts magistrale Requiem presenteren met een gepast literair antwoord en klopte daarvoor aan bij Jeroen Brouwers. Deze gerenommeerde auteur reflecteert in zijn omvangrijke oeuvre meermaals over de dood. Toch is volgens Brouwers het thema van de dood niet zo uitzonderlijk in zijn werk, omdat ‘de hele literatuur naar mijn gevoel over de dood gaat. Het is een doodgewoon thema in de literatuur. Als het niet rechtstreeks is, dan wel in overdrachtelijke zin. De dood van een relatie, het eind van een huwelijk. Overal rouw. De dood brengt nu eenmaal veel in beweging. Je kunt de dood natuurlijk voorstellen als een soldaat met bajonet, maar ik heb de dood altijd proberen te verbeelden als een mooi, maar vilein wijf, wreed en gemeen.’

Nadat de beeldend kunstenaar Roger Raveel, op initiatief van de uitgever, de tekst van Brouwers in zich had opgenomen, werd een spontane wisselwerking van ideeën tussen twee meesters geboren: Roger Raveel creëerde tien kunstwerken bij de tekst van Brouwers.
I Solisti del Vento koos tenslotte voor Muziektheater Transparant om samen met Josse De Pauw de muziek, de beelden en de tekst te verwerken tot een gelijknamige muziektheaterproductie.

tekst: Tom Janssens

Interviews

met Christian Köhler
met Erik Van Nevel dirigent cd-opnamespeellijst

Speellijst  2011

Do 28 juli 2011 Oostende, Theater Aan Zee
Vr 29 juli 2011 Oostende, Theater Aan Zee
Za 30 juli 2011 Oostende, Theater Aan Zee
   
Speellijst  2010  
Ma 5 april 2010 Leiden (NL), Leidse Schouwburg
Zo 4 april 2010 Utrecht (NL), Stadsschouwburg

Vr 2 april 2010

Enschede (NL), Twentse Schouwburg

Woe 31 maart 2010

Arnhem (NL), Schouwburg Musis Sacrum

Zo 28 maart 2010

Deventer (NL), Schowuburg
Za 27 maart 2010 Tiel (NL), Schouwburg Agnietenhof

Wo 24 maart 2010

Rotterdam (NL), Rotterdamse Schouwburg

Ma 22 maart 2010

Amsterdam (NL), Stadsschouwburg
Zo 21 maart 2010 Breda (NL), Chassé Theater

Wo 17 maart 2010

Turnhout (B), De Warande

Di 16 maart 2010

Hasselt (B), CC Hasselt
Za 13 maart 2010 Maastricht (NL), Theater aan het Vrijthof

Vr 12 maart 2010

Amstelveen (NL), Schouwburg

Do 11 maart 2010

Brugge (B), CC Brugge
Di 9 maart 2010 Delft (NL),Theater De Veste

Vr 5 maart 2010

Roeselare (B), CC De Spil
   
Speellijst  2009  

Do 26 november 2009

Antwerpen (B), deSingel

Vr 27 november 2009

Antwerpen (B), deSingel
Za 28 november 2009 Antwerpen (B), deSingel

Ma 30 november 2009

Leuven (B), 30CC

Do 10 december 2009

Kortrijk (B), Cultuurcentrum
Vr 11 december 2009 Strombeek (B), CC Strombeek

Za 12 december 2009

Gent (B), Vlaamse Opera
   

Info en tickets
zie kalender

Terug

...
...


coverbeeld Roger Raveel - ontwerp Rikkes Voss

...Jeroen Brouwers en Roger Raveel

...

...