I Solisti del Vento
Veelzijdig
...


I Solisti del Vento

een veelzijdig ensemble

I Solisti del Vento is het belangrijkste blazersensemble van België. Onder leiding van artistiek leider Francis Pollet groeide I Solisti del Vento uit tot een ensemble dat zich kan meten met de internationale top op vlak van (kamer)muziek voor blazers. De vaste kern van het ensemble verenigt klassemusici die als orkest- en kamermusicus, maar ook als solist, een stevige reputatie hebben opgebouwd.

I Solisti del Vento speelde zijn eerste concert in februari 1988 als ‘Die Harmonie’ binnen de schoot van het Nieuw Belgisch Kamerorkest. Sinds 1996 is I Solisti del Vento een autonome instelling die mede dankzij structurele steun van de Vlaamse Regering een unieke plek binnen het Belgische muzieklandschap invult. Het ensemble, is sinds 1999 tevens in residentie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen en is campusbewonder van Kunstcampus deSingel. Om haar artistieke veelvormigheid te waarborgen, is I Solisti del Vento uitgegroeid tot een flexibel ensemble, waarvan de vaste kern uitgebreid of ingeperkt kan worden, afhankelijk van het project.

artistieke werking

De artistieke werking van I Solisti del Vento is zowel verdiepend als verbredend. Enerzijds gaat het ensemble prat op een stilistische veelzijdigheid, die toelaat een divers repertoire aan muziekgenres en -stijlen op een doordachte en muziekwetenschappelijk verantwoorde wijze uit te voeren. Anderzijds poogt I Solisti het grote toprepertoire voor blazers te ontsluiten voor een zo breed en jong mogelijk publiek. Zo presenteert I Solisti del Vento haar muziektheaterproducties ook in de vorm van schoolvoorstellingen, waarbij tekst- en luistermateriaal de muziekhistorische en praktische achtergrond van blazersmuziek toelicht.

Boven alles werpt het ensemble zich op als een leidinggevende promotor van het blazersrepertoire en zet het zich in om nieuwe, kwalitatieve blazersmuziek een duurzame plek op het concertrepertoire te verlenen. Daartoe tracht het ensemble het bestaande repertoire voor blazers, middels compositieopdrachten en originele samenwerkingsprojecten met kunstenaars uit de wereld van theater, dans of beeldende kunst, op een esthetisch verantwoorde wijze te verruimen, te verrijken en waar mogelijk kritisch te bevragen.

 

...
...

I Solisti del Vento

 

samenwerking

I Solisti del Vento gaat geregeld de dialoog aan met gerenommeerde solisten, ensembles of koren en musiceerde met sopraan Claron Mc Fadden, violiste Patricia Kopatchinskaja, pianisten Michel Béroff en Jean-Claude Vanden Eynden, het Quatuor Danel, het Spiegel Strijkkwartet, het Collegium Vocale Gent en het Vlaams Radio Koor. Het ensemble werkt ook geregeld samen met dirigenten als Philippe Herreweghe, Lucas Vis, Paul Hillier, Etienne Siebens, Ivan Meylemans, Hervé Niquet, Bo Holten en Robin Engelen.

nationale spreiding

Dankzij haar unieke uitstraling en artistieke kwaliteit heeft I Solisti del Vento een vaste stek verworven op de belangrijkste concertlocaties in België. Het Festival van Vlaanderen, deSingel (Antwerpen), het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), De Bijloke (Gent), Concertgebouw (Brugge) en andere, behoren tot de vaste podia van het ensemble. Het ensemble is te horen op uitzendingen en culturele evenementen van radiozender Klara.

buitenland

I Solisti del Vento is ook buiten de landsgrenzen actief. Zo concerteert het ensemble reeds jaren op diverse belangrijke locaties in Nederland (waaronder het prestigieuze Amsterdamse Concertgebouw en de Rotterdamse Schouwburg). Op het internationale curriculum van I Solisti del Vento staan producties in Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Italië, Schotland, Finland, Noorwegen, New York en Brazilië. Ook met haar muziektheatrale coproducties trekt I Solisti del Vento de grenzen over. Zo was het ensemble met de vertelversie van Olek schoot een beer te gast in Griekenland en Estland, en toerde het met Een nieuw Requiem doorheen Noorwegen.

...