I Solisti del Vento
Producties
...

Dood en Melancholie
Verboden, verderfelijke muziek


«Ik, Endre Szervánszky, componist, Hongaar, niet-jood, vertelt het verhaal van joden, niet-joden, collega's, vrienden, componisten wiens muziek verboden werd door het nazisme.

Berg, Eisler, Brecht, Hindemith, Webern en zoveel anderen kregen al in 1933 - na de nazi-machtsovername - te horen dat hun muziek verderfelijk, ontaard, ‘ENTARTETE MUSIK’ was. Zemlinsky, Martinu, Haas, Ullmann, Schulhoff, Schönberg, Krása, Klein, waren de rest van hun leven op de vlucht zonder hun vaderland terug te zien - als ze niet omgebracht werden in de gaskamer.

Verplicht andere steden opzoeken, voortdurend op de vlucht, ontvreemden, werken onder pseudoniem als barpianist, opgepakt worden, concentratiekampen...

Ik, Endre Szervánszky, maakte deel uit van het Hongaarse verzet tijdens W.O. II en heb gedaan wat ik kon om weerstand te bieden aan het alles dominerende nazisme. Hun leven redden was vaak onmogelijk, maar ik hoop nu hun verhaal te kunnen vertellen.»

Szervánszky componeert in 1963 zijn Requiem op teksten van Pilinszky. Centraal thema is het concentratiekamp Auschwitz. Hij ontvangt de bijzondere onderscheiding ‘Righteous among Nations’ van de staat Israël, een onderscheiding uitgereikt aan niet-joden als dank voor hun bijzondere inzet tijdens W.O. II.

Recitant

Werner Trio

Programma

E.  Schulhoff - Divertissement

A. Von Zemlinsky - Humoreske

W. Lutoslawski - Trio d’anches
E. Szervanszky - Wind Quintet n° 1Terug

...
...
download foto's audio en video Download
...


speellijst

augustus 2013

datum uur locatie plaats info & tickets
22/08/2013 12.15 Summer Festival Lier website


september 2013

datum uur locatie plaats info & tickets
12/09/2013 12.30 KlaraFestival Brussel website
15/09/2013 10.30 Fort Breendonk Breendonk website
15/09/2013 12.00 Fort Breendonk Breendonk website