I Solisti del Vento
Theatraal
...


I Solisti del Vento

een theatraal ensemble

Toen Mozart in de slotact van zijn opera Don Giovanni een blazersbewerking van Le nozze di Figaro plaatste, illustreerde hij de nauwe band tussen blazersmuziek en het muziektheater. Een groot deel van het classicistische blazersrepertoire bestaat inderdaad uit smaakvolle bewerkingen van populaire opera’s. De gediversifieerde klankkleur van een blazersensemble liet arrangeurs de mogelijkheid om binnen een relatief kleine formatie een breed scala aan muziekdramatische informatie te verwerken. Diverse componisten moedigden de bewerking van hun operamuziek voor blazers aan en autoriseerden met graagte allerhande transcripties van hun aria’s, duo’s of koormelodieën. I Solisti del Vento erkent de historische band tussen blazersensemble en (muziek)theater en waagt zich daarom met regelmaat aan interessante en uitdagende confrontaties met artiesten uit uiteenlopende podiumdisciplines.

muziektheater & muzikale vertellingen

Elk seizoen werkt het ensemble één muziektheater- of operaproductie uit die nauw aansluit bij het blazerrepertoire. In 2005 werkte het ensemble mee aan de muziektheaterproductie Frankenstein van Theater Stap. In 2006 bracht I Solisti del Vento een hommage aan twee opera’s van Mozart. In samenwerking met Muziektheater Transparant en dichter Stefan Hertmans bracht het ensemble Jullie die weten, een muziektheaterproductie gebaseerd op Le nozze di Figaro. Een originele interpretatie van Mozarts opera Don Giovanni werd dan weer in samenwerking met Figurentheater Taptoe en Jeugd en Muziek Vlaanderen tot stand gebracht onder de titel Don G. Eveneens op het curriculum staat een eigentijdse muziektheaterversie van Wagners Der fliegende Holländer, in een bewerking van Daniel Capelletti. In de productie Olek schoot een beer vertolkt het ensemble de muziek van Wim Henderickx die verweven zit in de vertelling van de internationaal gelauwerde jeugdauteur Bart Moeyaert. Het succes van deze productie vormt de basis voor Olek, een nieuwe samenwerking met Theater Taptoe, waarin de vertelling in scène gezet wordt.

...

Bekijk compilaties en trailers van onze muziektheatervoorstellingen

In 2009 bracht het ensemble met Muziektheater Transparant een unieke bewerking van Mozarts Requiem in de voorstelling Een nieuw Requiem. Deze bewerking was van de meesterlijke hand van Christian Köhler. De tekst werd geschreven door Jeroen Brouwers, en niemand minder dan kunstenaar Roger Raveel maakte tekeningen die vloeiend aansloten bij tekst en muziek. De tournee van deze voorstelling doorheen België en Nederland was zo succesvol dat ze een jaar later werd hernomen tijdens Theater Aan Zee, en werd uitgenodigd voor een tournee doorheen Noorwegen. In oktober 2009 verscheen de tekst van Jeroen Brouwers en de tekeningen van Roger Raveel in boekvorm (incl. CD met de muziekopname).

Met Rossini's geheime recept nam het ensemble voor het eerste een grote muziektheaterproductie volledig in eigen handen. De voorstelling is gebaseerd op Rossini's Il barbiere di Siviglia, maar dan in een bewerking voor blazers en contrabas van Vicenzo Gambaro. Wegens het uitzonderlijke karakater van deze partituur, reisde het ensemble naar de bibliotheek van Verona en had het meerdere malen contact met de bibliotheek van Milaan en Modena om de muziekpartituur te bemachtigen. De voorstelling werd educatief omkaderd door Jeugd en Muziek Vlaanderen.

In hetzelfde seizoen als Rossini's geheime recept kwam het ensemble naar buiten met de muzikale vertelling De Markies van Carabas, naar Perraults sprookje de gelaarsde kat. De tekst van dit sprookje werd bewerkt door Herman Mariën en op muziek gezet door componist en dirigent Robert Groslot. Het verhaal werd verteld door all-round acteur Warre Borgmans.

 

 
...